Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πινακές επιβράβευσης




Στην πρώτη ενημέρωση, που είχαμε στο νηπιαγωγείο της μικρής μου, η νηπιαγωγός μας ενημέρωσε ότι θα εφαρμόσει έναν πίνακα επιβράβευσης και συγκεκριμένα θα έχει μια λίστα με τα ονόματα των παιδιών και αν είναι ικανοποιημένη από τη συμπεριφορά του παιδιού θα βάζει ένα χαμογελαστό προσωπάκι στην αντίστοιχη μέρα, αν κάποιο παιδάκι συμπληρώσει όλη την εβδομάδα έχοντας σε όλες τις μέρες χαμογελαστές φατσούλες την Παρασκευή θα πάρει το βραβείο της εβδομάδας! Μας πρότεινε αν το παιδάκι μας πάρει το βραβείο να του έχουμε μια μικρή εκπληξούλα στο σπίτι, κάτι που θα επιβραβεύσει την συμπεριφορά του, αντίθετα αν δεν πάρει βραβείο  καλό θα ήταν να του βάλουμε μια μικρή τιμωρία, για να καταφέρουμε να διορθώσουμε την αρνητική συμπεριφορά του.



 Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και πιστεύω ότι όταν θέλουμε να μάθουμε κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά στο παιδάκι μας, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και στο σπίτι ένα δικό μας πινάκα επιβράβευσης. Έτσι θέτουμε τους κανόνες τους εξηγούμε στο παιδί και αν τους τηρεί το επιβραβεύουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να θέσουμε κανόνες για το τι κάνουμε το πρωί όταν ξυπνάμε, όταν γυρνάμε από το σχολείο και το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Με αυτό τον τρόπο οργανώνουμε την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού και μετά από κάποιες εβδομάδες το παιδί τα κάνει από μόνο του χωρίς την καθοδήγηση μας. Προσοχή όμως πρέπει να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων και να μην οπισθοχωρήσουμε στα ματάκια που θα μας κοιτάζουν όλο λαχτάρα στο τέλος της εβδομάδας. Επίσης μπορούμε να συναποφασίσουμε με το παιδί μας ποια θα είναι η επιβράβευση του. Μπορεί να είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, ένα γλυκό , ένα μικρό παιχνιδάκι, μια ταινία στο σινεμά, μια βόλτα με τους φίλους του ή ότι άλλο αποφασίσει. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ενισχύουμε τις θετικές συμπεριφορές των παιδιών μας.

 Η αρχή έγινε αυτή τη βδομάδα στο σχολείο μας αλλά από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσω να εφαρμόζω και στο σπίτι ένα πίνακα επιβράβευσης στον καινούριο αυτοκόλλητο μαυροπίνακα μας!!!

Πως σας φαίνεται σαν ιδέα;
Εσείς έχετε εφαρμόσει το δικό σας πίνακα επιβράβευσης; Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Μέχρι την επόμενη φορά...
Σας φιλώ...
Άννα

4 σχόλια:

  1. Γειά σου Αννα μου.
    Στην μικρή μου λειτουργώ έτσι,είναι 6 χρόνων κ ήδη καταλαβαίνει την ουσία του να κάνει όσα πρέπει, όπως το να μαζέψει τα παιδιά της θα "κερδίσει" ένα τακτοποιημενο δωμάτιο συν την πραγματοποιηση μιας επιθυμιας. Μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχεις. Αρκεί να είναι σαφές πως επιβραβευουμε και όχι δωροδοκουμε... Καλή επιτυχία λοιπόν είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά
    Πολλά φιλιά
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ . Χαίρομαι που είχε αποτέλεσμα σε σένα. ..Ελπίζω να πιάσει και σε μένα. Φιλια

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με την επιβράβευση καλής συμπεριφοράς αλλά στα παιδάκια που δεν είχαν τόσο καλή συμπεριφορά η δασκάλα προτείνει τιμωρία ;;; Κατα τη γνώμη μου η τιμωρία μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα . Επιπλέον ο πίνακας επιβράβευσης στο σχολείο μπορεί να παραπέμψει σε βαθμολόγηση κάτι πολυ επικίνδυνο σε τόσο τρυφερή ηλικία . Ίσως είναι σωστό νατο εφαρμόσουμε στο σπιτι αλλα δεν νομίζω να λειτουργεί καλά στο σχολείο με τα παιδια να συγκρίνουν συμπεριφορές και αργότερα επιδόσεις . Δεν νομίζω να είναι αυτός ο ρόλος της παιδαγωγού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φλώρα μου. Μην φανταστείς καμιά ιδιαίτερη τιμωρία, ίσως δεν χρησιμοποιησα την κατάλληλη λέξη. Το μότο αυτής της εβδομάδας ήταν δεν πειράζει να κάνουμε λάθη γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε. ..Είναι τόσο πανέξυπνα τα μικρά μας που εμένα η Ιωάννα το λέει συνέχεια! Αυτό που έχει σημασία είναι να πηγαίνουν και να φεύγουν Χαρούμενα τα παιδιά μας στο σχολείο.

      Διαγραφή

Copyright © by Working mama. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed By El Design